Tedarik Zinciri: Mal ve hizmetlerin tedarik aşamasından, üretimine ve nihai tüketiciye ulaşmasına kadar birbirini izleyen tüm halkaları kapsar. İş süreçleri açısından bakıldığında, tedarik zinciri; satış süreci, üretim, envanter yönetimi, malzeme temini, dağıtım, tedarik, satış tahmini ve müşteri hizmetleri gibi pek çok alanı içermektedir.Tedarik Zinciri Yönetimi: Müşteriye, doğru ürünün, doğru zamanda, doğru yerde, doğru fiyata, tüm tedarik zinciri için mümkün olan en düşük maliyetle ulaşmasını sağlayan malzeme, bilgi ve para akışının entegre yönetimidir.
Tedarik Zinciri yönetiminin etkin olması;Girdilerin teminini garantileyerek, üretimin devamlılığını sağlar.Tedarik süresini azaltarak, pazardaki değişikliklere kısa sürede cevap verilmesini sağlar.Tüketici taleplerini en iyi şekilde karşılayarak kaliteyi arttırır.Teknoloji kullanarak yeniliğe teşvik eder.Toplam maliyetleri azaltırİşletmenin tüm bilgi, materyal ve para akışını yönetebilir duruma gelmesini sağlar.
Tedarik zincirini yönetiminde, zinciri oluşturan tüm fonksiyonlar bütünleşmiş olmalıdır. Ürünlerin, tedarikçiden son kullanıcıya ulaşmasında bir dizi fonksiyon belirli görevleri, temel hedefler doğrultusunda yerine getirir. Bunlar;
•Talep ve Sipariş Yönetimi
•Satın alma
•Planlama ve Stok Yönetimi
•Depo yönetimi
•Sevkiyat
Dış kaynak kullanımı; işletmelerin giderek kendilerine rekabet avantajı sağlayan yeteneklerine dayalı işleri yapmak istemeleri, buna karşın öz yeteneklerin kullanılmadığı işleri başka işletmelerden alma eğilimleri olarak tanımlanabilir. Değişimlere uyum sağlayabilmek, dalgalanmalardan daha az etkilenmek, güncel ve son teknolojilerden, bilgi birikiminden hızlı yararlanabilmek amacıyla “dış kaynak kullanımı (outsourcing)” işletmeler tarafından yaygın kullanılmaya başlayan bir uygulamadır.