Scada-Veri Analizi

SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) sistemleri, endüstriyel süreçlerin uzaktan izlenmesi ve kontrol edilmesi için kullanılan otomasyon sistemleridir.

Teknik açıdan SCADA sistemleri, merkezi bir ana sunucu içeren, bir veya daha fazla alanda veri toplama ve kontrol ünitesinde faaliyet gösteren veya cihazların ve veri unsurlarının uzaktan izlenmesi ve kontrol edilmesinde kullanılan standart ve özel yazılımların bir koleksiyonundan oluşan endüstriyel bir ölçüm ve kontrol sistemi olarak tanımlanabilir. Bu anlamda SCADA yazılımı prensip olarak izleme, kontrol, veri toplama, veri kaydı ve saklama fonksiyonlarını yürütür.  “Supervisory Control and Data Acquisition” İngilizce açılımından da anlaşılacağı gibi, tam bir kontrol sistemi değildir; ancak denetim seviyesine odaklanır. 

SCADA sistemleri, günümüzde endüstri alanında birçok uygulamada aktif olarak kullanılmaktadır. Bunların başlıcaları günlük hayatlarımızı da yakından ilgilendiren enerji yönetimi, doğal kaynakların yönetimi, ulaştırma ve imalat sanayi, temiz su ve atık su yönetimi gibi alanlardır. SCADA sistemleri verimlilik ve sürdürülebilirlik için günümüzde yüksek önem arz eden yüksek teknoloji ve mühendislik çözümleridir.

Otomasyon endüstrisinde süreçleri ve sistemleri izlemek, kontrol etmek ve yönetmek için kullanılan SCADA sistemleri, operasyonların verimliliğini artırmak, maliyetleri düşürmek ve üretim süreçlerini optimize etmek için kilit bir rol oynar.

SCADA sistemlerinin temel bileşenleri:

1. İnsan-Makine Arayüzü (HMI): Operatörlerin sistemle etkileşime geçmesini sağlar.
2. Uzak Terminal Ünitesi (RTU): Saha cihazlarından veri toplar, işler ve ana kontrolörlere iletir.
3. Programlanabilir Mantık Kontrolörü (PLC): Verileri programlanabilir mantık talimatlarıyla işleyen bilgisayar kontrollü cihazdır.

Kullanım alanları:

Enerji yönetimi ve üretim tesisleri.
Su dağıtımı ve atık su arıtma.
Petrokimya ve gaz endüstrisi.
Gıda ve içecek üretimi.
Ulaştırma altyapıları (havaalanları, limanlar, demiryolları). 

SCADA sistemlerinin avantajları:

Gerçek zamanlı veri toplama ve izleme.
Uzaktan kontrol ve yönetim.
Alarm ve olay bildirimi.
Veri analizi ve raporlama.